RÕNGU PAGAR 51 970 490 Erle, müügijuht- pakendamisteenus – topsidesse nagu leopoldi pall või must ploom šokolaadis. Teine variant – kilesse nagu ökokohuk või kamabatoon. Väiketootjatele abiks.
- töölisi ca 60, suurem osa kohalikud. Kuid ka võõrtööjõud – ukrainlased. Transporti ei paku. Kolm pagarit aegade algusest tööl.
- ehedamaitseline, ilma säilitusaineteta toodang. Kui vorsti sees on e-aine (kulinaariatooted!), siis seda muidugi välja ei võta. Kodused maitsed - „nagu vanaema tehtud" – maksapasteet - 94% sealihast, porgand, pekk – tükiline, mitte vahtu klopitud.
- Tooraine eestimaine
- üle 300 toote. UUS: küpsisepuru!
- turustamine peamiselt Eestis, kuid on ka neli klienti Soomes – kõik müüjad Eesti päritolu, müüvad Soomes Eesti poodides. Eestis kulinaaria osa müüakse Coop’is, erapoodides, Comarketis; kondiitritooteid Selveris, Stockmannis,... Plaan hakata Läti poole vaatama.
- 2017 laieneti kõvasti - rajati uus, 1400 ruutmeetrine hoone, 2,4 miljonit, Aitasid nii pank, PRIA, kui Maaelu Edendamise Sihtasutus.
- Erle lemmik: juustuküpsis – õhuke, nagu laastuke, juustukrõpsu moodi. Valio juustust. Teine lemmik: must ploom šokolaadis – eriti külmikust võetuna!
- Aastast 1996, abielupaar Jaanus ja Kristel Peri, elavad 1 km kaugusel
- Masinaid on uuenenud kohas rohkem, aga inimeste tööd need üle võtma ei kipu. Kui varem lõi kõige vilunum käepaar kastitäie mune, 360 tükki, ilma kollast-valget eraldamata katki poole tunniga, siis nüüd teeb aparaat sama triki ära 5 minutiga.
- Rõngu Pagari pakendid on vaoshoitud. „Pole säilitusaineid!“, „Kodumaine tooraine!“ ning „Käsitöö!“ võiks loo autori arvates enamikele toodetele julgelt peale kirjutada. Endale hästi teadaolevat tõde pole hakatud ära kasutama.
Omanik: „Võib-olla see on ka meie viga, et me ei kirjuta igale poole öko-öko-öko. Nii palju kui inimesed järjest on meie toodetest teada saanud, nii on ostjaid ka juurde tulnud.“
RÕNGU MAHLAD
- ASi Rõngu Mahl omanik Peeter Munitsõn
- Ettevõtte ökosarja kuuluv metspohlanektar saavutas Põhjamaade suurimal mahetoidumessil Nordic Organic Food Fair Rootsis Malmös (2017) 2. koha. Tartumaa mahlahääletasid kõrgele kohale sadu tooteid proovinud messikülastajad. Esikoha sai Valgevene kasemahl.- Hea tulemus ei tulnud kogemata, sest alates 2010. aastast, mil mahlatööstus rekonstrueeris PRIA toetuse abil kogu tootmise ja nii-öelda õmbles nööbile pintsaku külge, on kogu kollektiiv väga palju toodete arendamise nimel pingutanud. Kõik maitsed on oma töötajate loodud ja innovatsiooni veab eest tootmisjuht Heli Käsper, rääkis ettevõtte tegevjuht Anu Annus.
- Rõngu Mahlal on lausa 124 erinevat toodet.
- «Kasutame päris metsamarju,» sõnas Annus. Marjad on pärit Eesti metsadest,
aga ka Skandinaaviast sertifitseeritud ökopiirkondadest. Kultuurmahlad Euroopast – Eestis ei ole marjatootjatele toetusi, kogused on väikesed. Apelsin tuleb Brasiiliast.
- Jalg ukse vahel Saksamaale eksportimiseks (aga jalg on ukse vahel varem ka olnud)
– kõik tahavad, et oleks odav, hea toode ilma rahata! Sakslastele hakkaks minema mahlakontsentraat. Soome eksporditakse tavamahla - Toodavad „tava” ja mahe-asju. KVALITEET!
- Tehasepood -20%
- Töötajaid 25, ca 10 kohalikku,ülejäänud mujalt. Võõrtöölisi ei ole, paljud on töötanud 20-25 a
- Annuse lemmiktooted: mustikamoos ilma suhkruta (magusaks teeb magus õun),
tomatimahl, müügihitt murakamoos
(murakas kleepub, marjade puhastamine käib käsitsi).
- 1986 – Rõngu Tehas, 1988 – AS Rõngu Mahl
- 3-liitrine pakend – säilib avatuna 3 kuud, avamata vähemalt aasta.
- Annuse sõnul on firmale endiselt kõige raskem lahendada dilemma: ostja tahab säilitusaineteta toodet, ent tahab ka, et toode säiliks kaua. Suurte, kolmeliitriste mahlade puhul on Rõngu Mahl leidnud pakendi, kuhu õhk ei pääse ja mahl säilib pärast avamist mitu kuud. Klaastaaras tooted tuleb lihtsalt kiiremini ära süüa või juua, selgitas ta.
- Miks teeb mahlatootja nektarit, aga ei paku täismahla? «Sajaprotsendilist jõhvika- või pohlamahla pole lihtsalt võimalik juua, see on liiga kange. Täismahlad on aga näiteks õuna-, tomati-, apelsini-, porgandi- või viinamarjamahl. Kangemate marjade mahlade puhul tuleb otsida maitsetasakaalu lahjendamise abil,” ütleb Annus.
- Ostja vajab harimist: morsisiirup ja mahlakontsentraat on väga erinevad asjad. «Poodides müüdaval siirupil ei ole tihti midagi pistmist mahlaga. See on lõhnastatud ja värvitud suhkruvesi. Kontsentraat on aga 50 kraadi juures rõhu all tehtav toode, kus säilivad kõik mineraalid ja vitamiinid. Kümnest kilost marjadest saab ühe kilo kontsentraati.
neljapäev, 16. mai 2019
Rõngu
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar